E vremea stropirilor în grădină! Iată cum se aplică un tratament eficient pentru pomii fructiferi! Secretul pe care trebuie să îl știi și tu:

0

E vremea tratamentelor de primăvară în livadă! Specialiștii recomandă ca în această perioadă să fie efectuată stropirea pomilor fructiferi. Scopul este de a se combatere dăunătorii înainte de intrarea puternică în vegetație și înainte ca aceștia să se dezvolte și să cauzeze pierderi la producția de fructe.

 

Unul dintre produsele preferate de mulți pomicultori pentru eficiența sa crescută, un produs recomandat și de către specialiști este insecticidul MOSPILAN 20 SG de la Summit Agro.

 

Printre dăunătorii care produc pagube importante în pomicultură se numără și păduchele din San José, afidele și păianjenul roșu. Aceste specii sunt găzduite pe pom, de-a lungul întregului an, sub diverse forme de dezvoltare (ou, larvă, adult).

 

Metodele și produsele pentru combaterea lor trebuie alese în funcție de momentul când se aplică tratamentul. Păduchii din San Jose iernează sub formă de larve sub carapace (scut), care stau fixate pe rânduri sau tulpină, în timp ce acarienii și afidele iernează ca ou sau adult, în funcție de specie.

 

Printre tratamentele importante aplicate în programul de combatere a dăunătorilor este și cel de la ieșirea din iarnă sau primăvara timpuriu. Acest tratament se poate face cu uleiuri simple sau cu produse cu acțiune complexă și cu spectru mai larg de combatere. Uleiurile utilizate pot fi de natură minerală, cum ar fi cel din petrol sau de natură vegetală, precum cel de rapiță sau soia.

 

Uleiurile trebuie să fie metilate pentru a fi miscibile cu apa. Singure se pot utiliza în concentrație de la 1% până la 5%, iar efectul asupra dăunătorilor este cel de asfixiere a ouălor sau imobilizarea formelor mobile.

 

Deși în trecut uleiul mineral, cunoscut și ca ulei parafinic, se utiliza în pomicultura din România pe scară largă, după adererea la UE și alinierea la legislația europeană, producătorii nu au mai putut să își susțină omologările și și-au încetat producția (cei mai mulți chiar au dispărut ca fabrici). De asemenea, unele produse organofosforice simple sau combinate cu ulei au dispărut, întrucât substanțele active respective au fost interzise în UE. Locul lor a fost luat de insecticidele neonicotinoide, care s-au dovedit cel puțin la fel de eficace și mai prietenoase cu mediul.

 

Compania Summit Agro se numără printre furnizorii cu tradiție de produse pentru tratamente de iarnă, oferind de-a lungul timpului combinații pe bază de buprofezin, piriproxifen iar mai nou acetamiprid.

 

O rețetă de succes pentru tratamentul de primăvară este MOSPILAN 20 SG + Toil, o combinație dintre o substanță activă neonicotinoida cu acțiune sistemică și un ulei de rapiță metilat, cu o capacitate ridicată de dispersie și penetrare. Această rețetă asigură efect pe termen lung, este selectivă pentru fauna utilă și poate fi aplicată imediat ce temperatura mediului exterior este mai mare de 4 grade Celsius.

 

Sursa

Share.

About Author